Eindhoven
Eindhoven is één van de grootste steden van Nederland. De gemeente telt zo’n 225.000 inwoners en is daarmee de op vier na grootste gemeente van Nederland. De plaats Eindhoven bestond al in de middeleeuwen. Hoe de stad precies is ontstaan valt niet meer te achterhalen omdat vrijwel alle documenten hierover verloren zijn gegaan tijdens een grote brand in 1486. De stad kreeg rond 1900 een zeer grote aantrekkingskracht op werknemers als gevolg van de industriële ontwikkeling. De fabrieken hadden steeds meer mensen nodig waardoor meer en meer werknemers naar Eindhoven trokken. Eén van de bekendste groeiende Eindhovense fabrieken uit die tijd was gloeilampenfabrikant Philips.
Voor 1920 bestond Eindhoven enkel nog uit de huidige binnenstad. In 1920 fuseerde Eindhoven met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum waardoor het al meer de stad werd die we vandaag de dag kennen. De gemeente Eindhoven zoals hij vandaag de dag exact is ontstond op 1 januari 1994 toen een gedeelte van Veldhoven aan Eindhoven werd toegevoegd. Deze gemeente is opgedeeld in 7 stadsdelen:
- Centrum
- Woensel-Noord
- Woensel-Zuid
- Tongelre
- Stratum
- Gestel
- Strijp
Attracties en bezienswaardigheden
De stad Eindhoven kent vele bezienswaardigheden. Eén van die bezienswaardigheden is Strijp S. Strijp S is het creatieve en hippe gedeelte van Eindhoven dat net buiten het centrum ligt. Strijp S ligt op het voormalig Philips terrein en is tegenwoordig voornamelijk populair vanwege de daar gevestigde evenementen, restaurants, winkels, parken en nog veel meer. Verder is het aan te raden eens een bezoekje te brengen aan de Sint-Catharinakerk en De Markt. De Sint-Catharinakerk is een rijksmonument en waarschijnlijk het mooiste monument van de stad. De rooms-katholieke kerk werd ontworpen door Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum heeft ontworpen, en werd gebouwd in 1861. De Markt is een plein in het centrum van Eindhoven dat al in de begindagen van stad dienst deed als belangrijke handelsplaats. De Markt heeft met al zijn kroegen, restaurants en attracties tegenwoordig vooral een sociale functie.